Manisa içme suyunun yüzde 97’sini sondajlarla karşılıyor
MASKİ 2023 1. Olağan Genel Kurulu’nun 2. oturumunda sunum yapan Genel Müdür Burak Aslan, 30 büyükşehirdeki su kaynaklarını karşılaştırdı. Aslay, 24 büyükşehirde içme suyu barajı olduğunu, içme suyu barajı olmayan 5 ilin ise büyük doğal kaynak sularıyla içme suyu ihtiyacını karşıladığını bildirdi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Tüm siyasi partilerimize ve milletvekillerimize duyurulur. Manisa’ya bir an önce içme suyu barajı yapılması zorunludur.”
Manisa Su ve Kanalizasyon İşletmesi (MASKİ) Genel Müdürlüğü 2023 1. Olağan Genel Kurulu’nun ikinci toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi. Olağan Genel Kurul’da gündem maddeleri görüşülmeden önce MASKİ Genel Müdürü Burak Aslan bir sunum yaptı. Aslan sunumunda Devlet Su İşleri ile ilgili su ve kanalizasyon idarelerinin faaliyet raporlarından derlediği verilere göre 30 büyükşehirdeki su kaynaklarını karşılaştırdı. Aslay, 30 büyükşehirden 24’ünde içme suyu barajı bulunduğunu, içme suyu barajı olmayan illerde ise büyük doğal kaynak sularının bulunduğunu söyledi. Manisa’da içme suyu barajı bulunmadığına değinen Aslay, bir an önce baraj yapılması gerektiğini söyledi.
“İçme suyu ihtiyacımızın yüzde 97’sini sondajlardan karşılıyoruz”
Genel Müdür Burak Aslay, “30 büyükşehirimizin su kaynaklarını alfabetik sırayla incelediğimizde 24 tanesinin irili ufaklı içme suyu barajı olduğunu görüyoruz. Su kaynakları var. Sadece Tekirdağ’ın Manisa’ya yakın verileri var. Manisa’da maalesef içme suyu barajımız yok. Doğal kaynak suyumuz Gürle yağışa göre 150-130 litre civarında. Yazın 20 litreye düşüyor. Manisa’ “Bizim 2 bin 43 sondaj ve pompalama suyumuz var. Türkiye’deki merkezler İçme suyu kaynaklarımızın yüzde 97’sini sondajlarla yer altından çekiyoruz. Sadece yüzde 3’ünü doğal kaynak suyundan karşılıyoruz” dedi.
“Suyumuzu korumak için yatırımlarımız devam ediyor”
Suyun önemine dikkat çeken Aslay, çok değerli olan suyu korumanın da aynı derecede önemli olduğuna değinerek kurum olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Genel Müdür Aslay, “2014-2022 ortasında 605 sondaj açtık. 2023 yılında çalışmalarını sürdürdüğümüz sondaj sayısı 79. Enerji tesislerimizle elde ettiğimiz suyumuzu korumak için de birçok yatırım yapıyoruz. Bu noktada 17 ilçede 1376 adet içme suyu depomuz var 1.361 adedi yenilendi Kullanılmayan 115 depomuzun yerine yenileri yapıldı Çevremizi koruma çalışmalarımız çerçevesinde içme suyu sınırlarımızı yeniliyoruz. 101 ve 154 mahalle projemizde toplam 265 köy ve beldenin altyapısını yeniledik. 3.700 kilometre içme suyu hattını yenileyerek kayıp kaçakları önlemeye çalışıyoruz. Ayrıca SCADA sistemimizi hayata geçirdik, depolardaki suyumuzu buradan takip ediyoruz.Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün vizyonu doğrultusunda su kaynaklarımızı kirletmemek için evsel atıksu arıtma tesisi yatırımlarına da büyük önem veriyoruz. Arıtma tesislerimizde de 612 Milyon TL yatırım yapılmıştır. 20 tesisimiz başarıyla faaliyet göstermektedir. Bugüne kadar 372 milyon metreküp evsel atıksu arıtımı yapıldı” dedi.
“Yeraltı su kaynaklarımız endişe verici”
Nüfus arttıkça suya olan talebin de arttığına işaret eden Aslay, “Yer altı su kaynaklarımız alarm veriyor. İçme suyu yer altı su kaynaklarımız 50 metreden 500 metreye düştü. Manisa, Muradiye, Turgutlu, Akhisar ve Salihli OSB’ler gün geçtikçe büyüyorlar ve kendi su ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Sondajlarla karşılıyorlar. Tarımda çok fazla su çekilmesinden dolayı yer altı su kaynakları tükeniyor. Sondaj bazında içme suyu ihtiyacını sürdürmek mümkün değil” diye konuştu. söz konusu.
“Planlanan barajlar süratle hayata geçirilmeli”
Manisa için planlanan içme suyu barajları hakkında bilgi veren Aslay, “Yeni baraj projelerine ihtiyacımız var, planlanan içme suyu baraj projeleri var. 20 yıl önce planlamasına başlanan ‘Akhisar Gürdük Baraj Projesi’ var. ve inşaat çalışmaları devam etmektedir.Su ihtiyacının bir kısmının karşılanması planlanmaktadır.Manisa merkez, Turgutlu ve Ahmetli’nin su ihtiyacını karşılayacak ‘Turgutlu Çıkrıkçı/Akçapınar Baraj Projesi’ bulunmaktadır.Bu proje de yapılmıştır. ‘Yunusemre Çakal Baraj Projesi’ ise ‘Muradiye, Akgedik TOKİ bölgesi ve Yağcılar bölgesinin artan su ihtiyacını karşılamak üzere planlanıyor. Bir diğer proje olan ‘Soma Sevişler Barajı Projesi’ ise tarımsal sulama amaçlı tasarlanmış ancak DSİ Bölge Müdürlüğü ve Genel Müdürlük ile görüşüldükten sonra Soma’ya içme suyu sağlanabilecek.”
Genel Müdür Aslay; Büyükşehirlerin içme suyu barajları ile enerji maliyetlerini düşürdüğünü ve sürdürülebilir su yönetimine geçtiklerini sözlerine ekleyen Yıldırım, “Manisa olarak çok geç olmadan bu sisteme geçmeliyiz. Baraj projeleri hem nüfus projeksiyonları için hem de enerji maliyetleri için planlanıyor. ve yer altı su kaynaklarının bir an önce tüketilmesinin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Bu projelerin yanı sıra yeni baraj yer planlaması yapılması gerekiyor. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz. Su kaynaklarımızı ne kadar geliştirebilirsek çocuklarımıza o kadar yaşanır bir Manisa bırakabilir, ekonomisiyle, sanayisiyle gelişmiş bir şehri birlikte inşa edebiliriz.”
“Manisa’ya içme suyu barajı yapılmalı”
Manisa’ya bir an önce baraj yapılmasının şart olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa’nın içme suyu ihtiyacını sondajla karşıladıklarının altını çizerek, “Tüm siyasi partilerimize ve milletvekillerimize duyurulur. Manisa’ya bir an önce baraj yapılması acildir.” kullanılmış. – MANİSA